Людина, аби жити, мусить харчуватись, бо їжа — це «пальне», без якого організм не може функціонувати, їжа дає нам енергію, котра забезпечує нормальну роботу організму, будування й оновлення всіх його структур. Треба усвідомлювати, що надлишок енергії так само небезпечний, як і її нестача. Організм, не маючи змоги використати всю енергію, відкладає зайве у вигляді жирів, і людина починає набирати вагу, що може мати вкрай погані наслідки для здоров'я, не кажучи вже про естетичний бік проблеми. Раціональне (лат. rationalis — розумний) харчування - це повноцінне харчування людей з урахуванням статі, віку, характеру праці, кліматичних умов та інших чинників. Правильне харчування сприяє збереженню здоров'я. опору шкідливим впливам довкілля. Воно підвищує фізичну та розумову працездатність і таким чином забезпечує активне довголіття людини. Нижче наведено основні сучасні вимоги до раціонального харчування: • енергетична цінність раціону — має компенсувати енерговитрати організму; • повноцінність та різноманітність їжі - досягається використанням широкого асортименту продуктів та різних способів їх кулінарної обробки; • добра засвоюваність їжі — зумовлюється її складом та способом готування; • гарні органолептичні якості харчів (зовнішній вигляд, консистенція, смак, запах, колір, температура) — сприяють апетитові й виділенню шлунковою соку; • помірність і своєчасність прийому їжі — забезпечують її добру засвоюваність та гарне самопочуття людини; • санітарно-епідемічна бездоганність і нешкідливість їжі — обов'язкова умова сучасної культури харчування. Далі докладніше розглянуто основні складові раціонального харчування. ВИСОКОЯКІСНІ ПРОДУКТИ - ОСНОВА ПОВНОЦІННОГО ЖИТТЯ Одразу зазначимо, що продукти харчування мають виконувати водночас три основні функції: • постачати необхідний матеріал для побудови й оновлення клітин; • постачати енергію для функціонування організму (кровообіг, виділення тепла, секреція залоз, м'язові зусилля, робота мозку та ін.); • надавати організмові здатність чинити опір хворобам. У зв'язку з переліченими функціями речовини, що входять до складу харчових продуктів, поділяються на три групи: • будівельні (тваринні та рослинні білки): • енерготворні (вуглеводи та жири); • охоронні (вітаміни, мінеральні солі, деякі вуглеводи та білки). Для доброго засвоювання їжі та нормальної життєдіяльності організму потрібне його постачання усіма харчовими речовинами в певних співвідношеннях між ними.
|