Сподобалось? Порадь другу

Форма входу

Опитування

Скільки Ви курите?

Всього відповідей: 89
Вт, 23.04.2024, 20:49
Вітаю Вас Гість | RSS
Настрій - це знахідкА
Головна | Реєстрація | Вхід
Каталог статей


Главная » Статті » Здоров'я » Раціональне харчування

Категорії каталогу

Здоровий спосіб життя [0]
Раціональне харчування [10]
Спорт і я [3]


ГОЛОВНІ ПРИНЦИПИ РАЦІОНАЛЬНОГО ХАРЧУВАННЯ
Людина, аби жити, мусить харчуватись, бо їжа — це «пальне», без якого організм не може функціонувати, їжа дає нам енергію, котра забезпечує нормальну роботу організму, будування й оновлення всіх його структур. Треба усвідомлювати, що надлишок енергії так само небезпечний, як і її нестача. Організм, не маючи змоги використати всю енергію, відкладає зайве у вигляді жирів, і людина починає набирати вагу, що може мати вкрай погані наслідки для здоров'я, не кажучи вже про естетичний бік проблеми.
Раціональне (лат. rationalis — розумний) харчування - це повноцінне харчування людей з урахуванням статі, віку, характеру праці, кліматичних умов та інших чинників. Правильне харчування сприяє збереженню здоров'я. опору шкідливим впливам довкілля. Воно підвищує фізичну та розумову працездатність і таким чином забезпечує активне довголіття людини. Нижче наведено основні сучасні вимоги до раціонального харчування:
• енергетична цінність раціону — має компенсувати енерговитрати організму;
• повноцінність та різноманітність їжі -
досягається використанням широкого асортименту продуктів та різних способів їх кулінарної обробки;
• добра засвоюваність їжі — зумовлюється її складом та способом готування;
• гарні органолептичні якості харчів (зовнішній вигляд, консистенція, смак, запах, колір, температура) — сприяють апетитові й виділенню шлунковою соку;
• помірність і своєчасність прийому їжі — забезпечують її добру засвоюваність та гарне самопочуття людини;
• санітарно-епідемічна бездоганність і нешкідливість їжі — обов'язкова умова сучасної культури харчування.
Далі докладніше розглянуто основні складові раціонального харчування.

ВИСОКОЯКІСНІ ПРОДУКТИ - ОСНОВА ПОВНОЦІННОГО ЖИТТЯ

Одразу зазначимо, що продукти харчування мають виконувати водночас три основні функції:

• постачати необхідний матеріал для побудови й оновлення клітин;
• постачати енергію для функціонування організму (кровообіг, виділення тепла, секреція залоз, м'язові зусилля, робота мозку та ін.);
• надавати організмові здатність чинити опір хворобам.

У зв'язку з переліченими функціями речовини, що входять до складу харчових продуктів, поділяються на три групи:
• будівельні (тваринні та рослинні білки):
• енерготворні (вуглеводи та жири);
• охоронні (вітаміни, мінеральні солі, деякі вуглеводи та білки).
Для доброго засвоювання їжі та нормальної життєдіяльності організму потрібне його постачання усіма харчовими речовинами в певних співвідношеннях між ними.

Категорія: Раціональне харчування | Додав: bee (23.07.2007)
Переглядів: 23466 | Коментарі: 11 | Рейтинг: 3.6/34 |

Всего комментариев: 111 2 »
09.06.2014
11. Вика
Хрень полнейшая.

13.12.2011
10. Лощара
хуня

08.12.2011
9. Масьkа
tongue

15.11.2010
8. |LA|
маловато инфы

03.11.2010
7. Dante
хм..дуже дякую за інформацію!вона мені дуже допомогла в роботі над стінгазетою happy

29.06.2010
6. Валерия
Дякую, стаття мені стала в допомозі написання самостійної роботи. Тут так зручно і стисло викладена вся інформація. wink

17.02.2010
5. апар
angry biggrin cool

11.11.2009
4. Марина
Эта информация очень мне поможет на семинаре smile smile smile smile smile smile smile

24.10.2009
3. лилия
smile smile angry angry angry cool cool cool biggrin biggrin

23.07.2007
2. Анетка (bee)
так це лиш початок. Ще буде вся інформація. Можете не переживати. ОБіцяю. cool

1-10 11-11
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]

Сьогодні день народження у
Copyright Stranichka © 2024 Rambler's Top100 cкачать mp3
Copyright MyCorp © 2024