На початку наукових досліджень проблем харчування прийшли до висновку, що важливий тільки "енергетичний зміст" і гарно засвоювані "живильні" речовини, з харчових продуктів, тому, наприклад, із хлібу чи зерна рису, сталі видаляти компоненти, що важко перетравлюються і пишатися білосніжним борошном і білосніжним рисом. Але з'явилися специфічні розлади: паралічі, парези й інші порушення неврологічного характеру.
Пізніше стало ясно, що людям чогось не вистачає, і те, чого не вистачало, саме і містилося в очищеннях, що викидалися чи віддавалися тваринам. Тоді стали завзято шукати ці відсутні речовини і дійсьно знайшли. Хімічно вони виявилися амінами і, як виявилося, були носіями життя [vіta (лат.)]. Так виникло слово вітамін - символ життєвої субстанції, які люди неодмінно повинні одержувати разом з їжею.
У ході подальших досліджень були відкриті також численні підгрупи першого вітаміну, а також нові вітаміни. По визначенню, вітаміни - це речовини, що організм сам виробляти не може, але надходження яких ззовні йому життєво необхідно. Оскільки походження вітамінів зв'язане з життєвим процесом, їхній довгий час вважали символом і гарантією здоров'я. На жаль, занадто пізно помітили, що передозування вітамінів знов-таки може мати дуже шкідливі наслідки.
Вітаміни - високоактивні біологічні речовини, носії певних життєвих процесів. Надходячи в організм у підвищеній концентрації, вони можуть активізувати відповідні процеси. Вітаміни групи B допомагають стимулювати діяльність імунної системи під час стресу, після чи операції травми. Прийом полівітамінів, що містять вітаміни A, C, D, E, B6 допомагає зміцнити імунну систему і попередити простудні вірусні захворювання. Вітамін B6 стимулює синтез нуклеїнових кислот, що необхідні для росту клітин і вироблення антитіл для боротьби з інфекцією. Вітамін C чи аскорбінова кислота підвищує активність макрофагів у боротьбі з інфекційними агентами. Прийом вітаміну E підвищує стійкість до захворювань у всіх вікових групах, а особливо він корисний пацієнтам в літах. Доведено, що діти, яким батьки регулярно дають вітаміни, рідше хворіють розповсюдженими інфекційними хворобами, ОРЗ, отитами, синуситами.
Особливості впливу основних вітамінів
Вітамін А - міститься в рибі, морепродуктах, абрикосах, печінці. Він забезпечує нормальний стан шкіри і слизистих оболонок, поліпшує зір, поліпшує опір організму в цілому.
Вітамін B1 - знаходиться в рисі, овочах, птахах. Він зміцнює нервову систему, пам'ять, поліпшує травлення.
Вітамін B2 - знаходиться в молоці, яйцях, капусті брокколі. Він зміцнює волосся, нігті, позитивно впливає на стан нервів.
Вітамін РР - у хлібі з грубого помолу, рибі, горіхах, овочах, м'ясі, сушених грибах, регулює кровообіг і рівень холестерину.
Вітамін В6 - у цільному зерні, яєчному жовтку, пивних дріжджах, квасолі. Благотворно впливає на функції нервової системи, печінки, кровоутворення.
Вітамін В5 (пантотенова кислота) - у квасолі, кольоровій капусті, яєчних жовтках, м'ясі, регулює функції нервової системи і рухову функцію кишечнику.
Вітамін B12 – у м'ясі, сирі, продуктах моря, сприяє кровоутворенню, стимулює ріст, сприятливо впливає на стан центральної і периферійної нервової системи.
Фолієва кислота – у савійській капусті, шпинаті, зеленому горошку, необхідна для росту і нормального кровоутворення.
Вітамін Н (біотин) – у яєчному жовтку, помідорах, неочищеному рисі, соєвих бобах, впливає на стан шкіри, волосся, нігтів і регулює рівень цукру в крові.
Вітамін С – у шипшині, солодкому перці, чорній смородині, обліписі, корисний для імунної системи, сполучної тканини, кісток, сприяє загоєнню ран.
Вітамін D – у печінці риб, ікрі, яйцях, зміцнює кістки і зуби.
Вітамін Е - у горіхах і рослинних оліях, захищає клітки від вільних радикалів, впливає на функції статевих і ендокринних залоз, сповільнює старіння.
Вітамін К - у шпинаті, салаті, кабачках і білій капусті, регулює згортуваність крові. Підвищена потреба у вітамінах спостерігається в людей, що знаходяться в стресовій ситуації, спортсменів, курців, жінок, що приймають оральні контрацептиви, тих, хто часто споживає алкоголь, вагітних, підлітків і літніх. Усім цим людям варто приймати вітаміни додатково. Але головне не окремі, ізольовані вітаміни, а, скоріше, їхні сполуки.
У деяких людей, у тому числі серед медичних працівників, існує думка, - синтетичні вітаміни, що є присутні у полівітамінних препаратах і збагачених вітамінами продуктах харчування, не ідентичні "природним". - вітаміни, що містяться в полівітамінних препаратах не відповідають "живим", природним, вони менш ефективні, можуть включати різні домішки. - вітаміни в натуральних продуктах краще засвоюються організмом; - зміст вітамінів у препаратах, що випускаються фармацевтичною промисловістю, не відповідає зазначеному; вітаміни в цих комплексах не стійкі і швидко розпадаються.
У дійсності ж, усі вітаміни, що випускаються медичною промисловістю, цілком ідентичні "природним", що є присутнім у натуральних продуктах літанія, і за хімічною структурою і по біологічній активності. Вітаміни, що випускаються промисловістю, виділяють із природних джерел чи отримують із природної сировини. Так вітаміни В2 і В12, отримують у фармацевтичному виробництві, як і в природі, за рахунок синтезу мікроорганізмами, вітамін С роблять із природного цукру - глюкози, вітамін Р виділяють з чорноплідної горобини, шкірки цитрусових чи із софори і т.д.
Процес виробництва вітамінів високотехнологічний він гарантує не тільки високу чистоту, але і довгу, строго контрольовану збереженість вітамінів. Так, наприклад, аптечний вітамін С значно довше зберігається, ніж у зимових овочах і фруктах, не кажучи вже про вміст вітаміну С в варених, тушкованих, смажених, парених, консервованих продуктах. Не усі знають, що при готуванні сиропу шипшини вітамін С цілком руйнується в процесі випарювання. А "синтетичну" аскорбінову кислоту потім спеціально додають при заключному етапі готування сиропу. Більше того в багатьох сучасних полівітамінних комплексів входять вітаміни в коферментному варіанті, тобто активовані також як це відбувається в нашому організмі. Вітаміни безумовно корисні.
Однак, деякі люди не обмежуються щоденними рекомендованими дозами вітамінів, приймаючи збільшені дози, у багато разів перевищуючі зміст вітамінів у їжі. При визначених захворюваннях це може бути корисно, але в кінцевому рахунку сильно збільшена доза поступово стане недостатньою, її доведеться збільшувати знову і знову - виникне замкнуте коло. Лікарі рекомендують перед уживанням вітамінів вивчити їхні властивості, умови при яких натуральні вітаміни зберігаються і краще засвоюються організмом, тоді питання про відповідність натуральних вітамінів аптечним не матиме сенсу.
Першоджерела: http://zdobr.ru/content/view/112/102/ |