Молочну кашу варять із усіх видів крупи, за винятком гречаної крупы (ядриці). Для готування молочної каші беруть свіже цільне чи зняте молоко (в останньому випадку потрібно додавати в кашу олію). Можна також користуватися сухим чи згущеним молоком. На згущеному молоці рекомендується готувати солодку кашу. Молочну кашу варять в'язкою, некрутою. У готову молочну кашу можна по смаку додавати вершкову олію і цукор. РИСОВА КАША Промити рис, засипати в киплячу воду і варити 5-8 хвилин, після чого викласти на друшляк чи решето. Як тільки вода стече, перекласти рис у каструлю з гарячим молоком і, помішуючи, варити його на слабкому вогні 15 хвилин, потім покласти цукор і сіль, розмішати, накрити кришкою і для упрівання поставити на 10-15 хвилин на водяну пару. При подачі на стіл можна в кашу покласти вершкову олію. На 1 склянку рису - 4 склянки молока, 1 ст. ложку цукру, 1/4 чайної ложки солі. МАННА КАША У кипляче молоко тонким струмком усипати крупу і, безупинно помішуючи, варити на слабкому вогні 10-15 хвилин до загустения. Після цього покласти цукор, сіль і розмішати. У кашу можна покласти 1-2 ст. ложки олії. На 1 склянку манної крупи 5 склянок молока, 1 ст. ложку цукру і 1/2 чайної ложки солі. КАША З ПОДРІБЛЕНОЇ ВІВСЯНОЇ КРУПИ Вівсяну дроблену крупу всипати в кипляче молоко, додати сіль і варити на легкому вогні при помішуванні 20-30 хвилин, до загустения. На 2 склянки крупи - 4 склянки молока, 1 чайну ложку солі, 2-3 ст. ложки олії. КАША З ВІВСЯНИХ ПЛАСТІВЦІВ ("ГЕРКУЛЕС") У гаряче молоко всипати крупу і варити 10-15 хвилин до загустення, посолити і розмішати. У готову кашу додати 2 ст. ложки олії. На 2 склянки крупи - 5 стакана молока, 1/2 чайної ложки солі. ЯЧНА ЧИ ВІВСЯНА КАША У кипляче молоко тонким струмком усипати крупу і, помішуючи, варити 10-15 хвилин на слабкому вогні, до загустения, після чого покласти сіль і розмішати. У кашу можна покласти 1-2 ст. ложки олії. На 1 склянку крупи - 5 склянок молока і 1/2 чайної ложки солі. ПЕРЛОВА КАША Промиту перлову крупу засипати в киплячу воду і варити 10-12 хвилин. Далі так само, як при варінні рисової молочної каші. На 1 склянку перлової крупи - 4 склянки молока, 1/2 ст. ложки цукру, 1/4 чайної ложки солі. ПШОНЯНА КАША У кипляче молоко засипати добре промите пшоно і, часто помішуючи, варити на слабкому вогні 30 хвилин. Після цього покласти цукор, посолити, розмішати і поставити кашу для упрівания на 15-20 хвилин. На 1 склянку пшона - 4 склянки молока, 1 ст. ложку цукру, 1/4 чайної ложки солі. ПШОНЯНА МОЛОЧНА КАША З ГАРБУЗОМ Очищену і дрібно нарізаний гарбуз покласти в гаряче молоко і варити протягом 10-15 хвилин, потім засипати промите пшоно, покласти сіль і, помішуючи, продовжувати варити ще 15-20 хвилин до загустения. Зварену кашу для упрівання поставити на 25-30 хвилин на водяну пару чи в духову шафу. На 1 склянку пшона - 3 склянки молока, 500 м гарбуза, 1 чайну ложку цукру, 1/2 чайної ложки солі.
|