Найкорисніші для організму крупи
Не даремно дітей заставляють їсти кашу.
Більшість звикли вважати кашу лиш добавкою до основного м‘ясного чи рибного блюда. Хоча спеціалісти стверджують – це повноцінний продукт, необхідний для нормальної роботи всього організму.
«В основі піраміди раціонального харчування лежиться вживання зернових продуктів, різних круп, а також хліба, - говорить Андрій Шаргородський, дієтолог Українського НІІ харчування. Їх неохідно їсти не меньше 6-8 разів на день».
Рекомендована разова порція – це ломтик хліба (30-40 г), 150-200 г розсипної або 200-250 г в‘язкої каші.
Ці продукти є найважливішими джерелами складних вуглеводів і вітамінів групи В.
Вироби із цільного зерна (хліб з висівками, випічка із цільного зерна, нешліфований рис) особливо багаті мінералами й харчовими волокнами.
Дієтологи радять їсти каші зі шматочками свіжих фруктів і медом. Подібне сполучення приносить користь і збагачує смакову гаму продукту.
Сьогодні в магазинах дуже великий вибір круп, як вітчизняних, так і зарубіжних виробників. Щоб бути абсолютно впевненими в їхній якості, фахівці рекомендують вибирати товари з позначкою "Схвалено Українським НДІ Харчування МОЗ України". Це означає, що даний продукт пройшов перевірку Мінздраву.
Чим корисні різні крупи |
Крупа |
Корсині речовини |
Калорійність, 100 г |
Чим і кому корисна |
Манна |
Фітин (органічне сполучення фосфору). |
398 ккал |
Благотворно впливає на кості, м'язи й шлунково-кишковий тракт. Корисна дітям, підліткам, людям похилого віку й тим, хто прагне поправитися. |
Вівсяна |
Вітаміни групи В, біотин, селенів, клітковина. |
406 ккал |
Знижує рівень холестерину, поліпшує травлення й стан шкіри. Корисно із сухофруктами й молоком. Корисна всім, особливо при схильності до ожиріння. |
Гречнева |
Вітаміни В2, РР, С, амінокислоти, магній, залізо |
375 ккал |
Допомагає при хворобах судин, діабеті й зниженому рівні гемоглобіну. Краще їсти з молоком. Особливо корисна дітям, підліткам і вагітним жінкам |
Рисова |
|
377 ккал |
Виводить жирові шлаки й благотворно впливає на нижні відділи кишечнику. Краще їсти без олії, на воді. Тим, хто прагне схуднути, а також при діареї. |
Перлова |
Кальцій, магній, Лізин надає противірусну дію й сприяє підвищенню міцності костей і сухожиль) |
374 ккал |
Поліпшує стан шкіри. Корисно є з медом. Допомагає при запорах. |
Пшонна |
Мідь, марганець, цинк |
381ккал |
Знімає утому. Краще споживати з медом. Корисна тим, хто має схильність до ожиріння. |
Пшенична |
Срібло, цинк |
327 ккал |
Корисна всім при підвищених фізичних навантаженнях |
Кукурудзяна |
Кремній, залізо, натрій, фосфор, хром, цинк, вітамін РР і каротин. |
337 ккал |
Виводить із організму токсичні речовини. Корисна при серцево-судинних захворюваннях. |
|