Про користь вітамінів знають всі.
Але зазвичай ми згадуємо про їх необхідність весною, коли з’являються перші ознаки гіповітамінозу — втома, дратівливість, апатія...
Організм людини не може самостійно синтезувати всі вітаміни або синтезує їх в недостатній кількості.
Інші вітаміни ми отримуємо разом з їжею.
Вітаміни |
Користь для організму |
Міститься у продуктах |
Вітамін A |
Зір, шкіра, кістки зуби і ясна. |
Морква, шпинат, печінка, масло. |
Вітамін B1 |
Обмін речовин, енергія робота м’язів. |
Печінка, продукти грубого помелу, картопля, бобові. |
Вітамін B2 |
Зір, енергія, шкіра, повний обмін речовин. |
Молочні продукти, яйця, м’ясо, риба, бобові. |
Ніацинамід |
Енергія, нервова система, зниження рівня цукру у крові. |
М’ясо, горіхи, зернові, дріжджі, гриби. |
Вітамін B6 |
Нервова система, вироблення білків та червоних кров’яних тілець, робота м’язів. |
Свинина, печінка, птиця, риба, кукурудза. |
Вітамін B12 |
Синтез червоних кров’яних тілець, нервова система, правильний ріст дітей. |
Риба, кукурудза, банани, печінка, яйця. |
Вітамін C |
Імунна система, кістки, розщеплення холестерину у печінці. |
Перець, цитрусові, листові овочі. |
Вітамін D |
Регулювання кальцію та фосфору, кістки та зуби, імунна система. |
Риба, печінка, яєчний жовток, авокадо. |
Вітамін E |
Захист клітин і тканин від пошкоджень, затримка (уповільнення) старіння. |
Рослинна олія, риба, яйця, продукти із зерна грубого помелу. |
Вітамін H (Біотин) |
Обмін речовин, ріст і структура волосся. |
Печінка, яєчний жовток, соєві боби, морква. |
Вітамін К1 |
Згортання крові, запобігання появі синців. |
Зелені овочі, капуста, м’ясо, молочні продукти, продукти із зерна грубого помелу. |
Фолієва кислота |
Оновлення клітин, нервова система, покращення травлення. |
Листові овочі, горох та бобові, горіхи, продукти із зерна грубого помелу, яйця. |
Пантотенова кислота |
Обмін речовин, відтворення тканин. |
Риба, м’ясо, яйця, молоко, бобові. |
Першоджерела: http://www.kosivart.com/index.cfm/fuseaction/notebook.vitamins-minerals/ |